PONOVO SAM SAM!
Najpopularniji makedonski pop pevač, Toše Proeski nedavno je promovisao novi album u beogradskom klubu “Ke pasa”. Nakon promocije po ostalim ex-ju republikama i beogradski novinari imali su prilike da saznaju sve detalje vezane za cd “Pratim te”. Veseli Makedonac je ponovio staru priču o albumu na engleskom koji će snimati u Holandiji, a koji nikako da objavi. Na novom albumu su se našla i dva dueta s Anjom Rupel i Tonijem Cetinskim, za koje su snimljeni i spotovi. Zanimljivo je da kolege iz Srbije ni ovog puta nisu dale podršku Proeskom, baš kao i prilikom promovisanja prošlog albuma u vili “Jelena”. Ako se izuzme Ognjan Radivojević i Leontina Vukomanović koja se saradjivala na albumu, više niko nije došao da podrži kolegu iz Skoplja. Koji je razlog za neodazivanje kolega, Toše kaže:
Toše Proeski: Ne znam šta je problem? Obično izdavač pozove kolege, a ova konferencija i promocija je namenjena pre svega novinarima. Mislim da nije reč ni o kakvom bojkotu, već o čenjenici da smo ovo druženje napravili za medije.
Na novom albumu je 14 pesama. Imaš li neke favorite?
Toše Proeski: Da, tri pesme smo stavili kao bonus. Nemam favorite, jer mi je svaka pesma draga na svoj način. Ekipa autora je raznolika, što je dobro da bi se razbila monotonija. Računam da mi je ovo prvi pravi album posle tri godine, jer sam prošli radio namenski zbog Evrovizije. Siguran sam da će publika naći svoje favorite, jer sam ja previše subjektivan prema svakoj od numera.
Na albumu su i dva dueta, s Anjom Rupel i Tonijem Cetinskim?
Toše Proeski: Rekao sam da je ovo šarolik album u svakom smislu, a i ta dva dueta daju svojom specifičnom težinom dodatnu raznolikost. Anja i Toni su vrhunski vokali i bilo je jako lepo saradjivati s njima.
Mnoge devojke te doživljavaju kao seks simbol. Da li si konačno našao pravu?
Toše Proeski: Na žalost nisam! Stalno sam u pokretu, nekada za jedan dan promenim nekoliko država, a to nije dobar recept za uspešnu vezu. Imao sam do nedavno vezu, koja se okončala i sada sam solo. Još čekam onu pravu, a kada se pojavi nadam se da ću to uspeti da prepoznam.
Pričalo se da si u vezi sa bugarskom manekenkom Rumijanom Peve koje se pojavljuje u novom spotu za pesmu “Ko ti grize obraze”?
Toše Proeski: Ha, ha, ha...Nije prvi put da me novinari povezuju sa raznim devojkama. Ona je odlična devojka, lepo smo se družili u Sofiji, ali van poslovne saradnje nije se desilo ništa više.
Kako si poznat po baladama, gde crpiš inspiraciju kada nisi zaljubljen?
Toše Proeski: islim da nije bitno da li sam zaljubljen ili ne da bih pevao balade ili stvarao pesme. Tačno je da ljubav oplemenjuje čoveka i daje mu neku posebnu snagu za kreativno stvaralaštvo, ali to nije uvek presudna stavka. Nekada najlepša pesma nastane iz nesrećne ljubavi i neke negativne životne situacije. Poznato je da život nema neka jasna pravila po kojima bi svi mi živeli.
Kada će se desiti koncerti u Srbiji, koje već duže vreme najavljuješ?
Toše Proeski: Nisam želeo ranije da radim koncerte, jer mislim da je za tako nešto potrebna dobra priprema i fond pesama koji stoji iza pevača. Verujem da će nakon ovog albuma doći vreme za koncert u Beogradu, možda već na jesen.
Kažu da život pevača nije zdrav. Kako održavaš kondiciju?
Toše Proeski: Dugo sam trenirao kik-boks, ali danas nemam vremena za bavljenje ovim sportom. Ali, često znam da skoknem do teretane, a bavim se i jogom koja me opušta. Mnogo se zamaram i treba mi dosta kondicije, a sport je jedini način da čovek čuva i obnavlja sopstvenu snagu.